България?Невероятно, вървят към успех.

Главния изпълнителен директор на ЕЛКО ЕП, Иржи Конечни говори за пазара на смарт хоум продукти в България.

Нашият манталитет е подценяването на другите. Все още живеем с усещането, че имаме „златни чешки ръце“ и „златни чешки глави“, които са ненадминати в света. Много държави са склонни да мислят, че са на километри зад нас. Това е докато се опознаем и те открият, че могат да ни сложат в “малкия си джоб“ по много начини. В  Different Now  представихме Индия по този начин, погледнахме Бутан - където брутният вътрешен продукт се измерва в щастие и се справихме добре в страните от Близкия изток, които са светлинни години пред нас в областта на интелигентни технологии. Сега е време да се представим в България, много недооценената България. Говорихме за това с Иржи Конечни, собственик на ELKO EP, която има клонове в 13 страни по света и изнася своите интелигентни решения в други 70 държави. Това е човек, който наскоро спечели наградите „Визионер на годината“ или „Глобален износител на годината“. Човек, който прекарва значителна част от годината на път.

 

Какви грешки правят чехите, гледайки България ?

Като цяло на нас, чехите, често ни липсва личен опит с тази нация. Познанията ни относно тях са още от времето на социализма, когато ходихме там на море. Днес България има добри пътища, функционираща инфраструктура и много добри услуги. В същото време те могат да бъдат невероятно "пъргави" и гъвкави в бизнеса. Това, което на нас ни отнема месеци, те могат да го направят за няколко дни. Ние сме предпазливи към много неща, но те се хвърлят стремглаво към тях и по този начин успяват.

 

Можете ли да дадете конкретен пример?

Към нас се обърнаха хора, които казаха, че биха искали да продават и внедряват нашите технологии на българския пазар: системи за домашна и сградна автоматизация, умни офиси и хотели с марката iNELS smart home. Помислих си защо не, когато пазара идва при теб е по-лесно, отколкото да търсиш партньори. Но това, което тази група от няколко души постигна, просто ме кара да поклатя глава. Те наистина започнаха да правят бизнес в голям мащаб. Обикалят търговски изложения, продават и създават своя собствена маркетингова платформа, правят видеоклипове с рекламна цел, изпращат ги на приятелите си и започват да получават реални поръчки. Те често се нуждаят само от използването на социалните мрежи, без сложни онлайн стратегии. У нас хората може да гледат подобно видео, но дали това наистина ще се превърне в поръчки и реализиран проект?

 

Не е ли просто по-голям глада за смарт технологиите?

Вашият въпрос вече индиректно предполага, че умните технологии в България не могат да бъдат толкова напреднали, колкото у нас. Но България не е Далечният изток, а е държава от Европейския съюз. Днес младите българи живеят със същите технологии като младите чехи, германци или британци. Те имат смартфони, имат добро образование и говорят английски много добре. Може би все още не са толкова свикнали в много отношения, колкото младите хора в страните на запад, защото не са технологично пораснали достатъчно, но знаят, че трябва да жертват нещо за успех в живота си. Енергия, време, усилия, идеи. Подценяваме този аспект.

 

Как се представят продуктите на iNELS smart home в България?

Дейността е сравнително нова и затова засега нямаме сто процентова информация. На пръв поглед обаче кривата на растеж е много по-стръмна в началото, отколкото където и да било другаде. Но съм особено развълнуван от ентусиазма на самия отбор. Те просто намират проекти, правят иновативни решения за техните клиенти и ни заливат с въпроси. Участват в по-големите изложения и панаири в страната и представят на България иновациите в умните къщи и сгради. Те искат да се развият и според първите резултати се справят много добре.

 

В кои държави се справяте най-добре?

Като цяло - ние сме изключително силни в Близкия изток, налице е невероятен бум на строителството там. Катар, Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ. Там строят динамично спрямо новите технологии,  хората обичат и подкрепят иновациите и искат да бъдат част от техните сгради. Това е може би е защото технологията е техният живот, но отчасти поради климатичните или социалните условия. В крайна сметка, когато някъде е 50 градуса на сянка, вие обръщате по-голямо внимание на климатика в дома си, или ако сте в град като Ню Делхи, където всяка година се преместват половин милион души и много от тях  остават да живеят там, тогава интелигентните технологии и развитието на концепцията за интелигентен град всъщност са единственият шанс за оцеляване в бъдеще. Ако не го направите, по-нататъчното развитие на града всъщност ще бъде фатално. 

 

Възможно ли е да дадете пример за България?

Не, това е просто европейска държава, която се опитва да навакса възможно най-бързо недостатъците си. Разчита се на образование и технологии, което е основна предпоставка за развитието ѝ. Днес България започва да бере плодовете от това. Аз съм горд чех и знам, че имаме умни и добри хора, но способността за действие, готовността за поемане на рискове, не само от моите стереотипи, просто липсват. Като цяло на нас, чехите, често ни липсва смелостта да рискуваме. 


За БЕЗПЛАТЕН оглед и оферта, попълнете формата

Личната информация изпратена, чрез този формуляр ще се използва само за обработка на заявката Ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

Или се свържете с наш дистрибутор.

phone icon
+359 877 801 877

© 2021 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом