Четири причини, поради които интелигентните инсталации ще донесат спестявания за Вашия бюджет

Няма съмнение, че едно съвременно домакинство трябва да бъде икономично. Информация за много методи за спестяване може да се намери на много места в интернет. Но кои са наистина ефективни и кои ненужни? Нека да говорим в цифри – те за разлика от много реклами не лъжат.

Нека да разгледаме четири случая, в които жителите не желаят да имат загуби на енергия за отоплението си. Да сравним конкретни числа, които ни представят най-добре ефективността на избраните решения. Първият апартамент, на който се спираме е тристаен апартамент в Стара Загора с площ от 78 м2. Той се захранва централно с топла вода и стандартните термостати се монтират на радиаторите, без възможност за настройване на програма. Годишните разходи за отопление са около 950 лв. След консултации с професионален консултант на ЕЛКО ЕП България, представител на чешки производител на интелигентни инсталации, собствениците решиха да инсталират три безжични термо-вентили RFATV-1, които се управляват от тъч панел RF Touch. Цената на това решение възлиза на около 1300 лв., а през първата година спестяванията са били около 35%. При тези условия инвестицията се връща за около четири години, а компонентите са част от безжичното решение на iNELS, което може да бъде разширено по всяко време – добавяне на възможност за контрол на осветлението, аудиото, видеото или домашните уреди. Други безжични устройства и компоненти струват около 75 лв., т.е. не е прекалено скъпо.

Нашият втори пример е голяма семейна къща в Пловдив. Къщата с площ от 130 кв. м. се отоплявала от газов котел и осем радиатора с обикновени термостати. Неудовлетвореният собственик заплаща около 2 200 лв. за отопление на година. Управлението, препоръчано от консултант на ЕЛКО ЕП България, както и в предходния случай е тъч панел - RF Touch – в този случай осем RFATV-1 безжични термо-вентили. И какъв е резултата? Инвестицията в размер на около 2 200 лв. e върната за един сезон. Годишното спестяване е увеличено до малко под 700 лв. Отново е инсталирана системата iNELS. Благодарение на това, че управлението е безжично, тя може да бъде разширена по всяко време без къртене или пробиване.

Друго място, на което търсихме пример за ефективност, е двустаен апартамент в тухлен жилищен блок в квартал Гео Милев в София. Въпреки, че е новопостроена жилищна сграда, електрическото подово отопление е оборудвано само с обикновено превключване на базата на зададената температура. Възможността за седмично програмиране напълно отсъства - отоплението често се включва ненужно, дори при отворени прозорци. Разбира се, това се отразява и на разходите за отопление - над 800 лв. След първоначалната инвестиция в интелигентните компоненти на безжичното решение iNELS в размер на около 1000 лв., за три броя цифрови програмируеми контролери RFTC-10/G и към всеки от тях превключващи задвижвания с температурен датчик RFSTI-11B, спестяванията достигнаха повече от около 300 лв. годишно. Можем да изчислим, че след три години инвестицията е била изплатена.

Последното място е дървена къща на красиво място близо до язовир Доспат, за съжаление без възможност за снабдяване с газ. Проектантите на отоплението са избрали подово отопление без възможност за седмично програмиране. С площ от 141 м2 разходите за собственика са около 2600 лв. годишно само за отопление. Експертите в интелигентните системи от ELKO EP препоръчват като оптимално решение за използване на тъч панел - RF Touch, комбиниран с осем комутационни задвижвания с температурен датчик RFSTI-11B. Инвестицията е около 2 270 лв., и се е възвърнала на собственика за две години.

Може да се отбележи, че във всички тези случаи управлението на отоплението е недостатъчно гъвкаво. Ръчното управление, което не позволява непрекъснато затваряне и отваряне на термо-вентилите, увеличава разходите. Технологиите напредват много бързо, няма безкрайни източници на енергия и суровини, а спестяванията са само един от начините за намиране на нови, екологосъобразни решения.

Разгледайте нашите смарт решения от тук.

За БЕЗПЛАТЕН оглед и оферта, попълнете формата

Личната информация изпратена, чрез този формуляр ще се използва само за обработка на заявката Ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

Или се свържете с наш дистрибутор.

phone icon
+359 877 801 877

© 2022 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом