Гласовите асистенти Alexa и Google Home като част от услугите на iNELS

Това е само едно поколение. Само двадесет години. През 2000 г. купихме първите си мобилни телефони с бутони, започнахме да обменяме имейли и се запознахме с термина „риалити шоу”. Който можеше да копира компактдискове, беше герой.

Двадесет години по-късно всичко е напълно различно. Мобилните телефони знаят много повече за нас, отколкото бихме искали. Имат четири камери; те са нашата черна кутия, в която имаме десетки приложения, хиляди снимки и практически целия ни личен живот. Интернет е толкова повсеместен, че е трудно да се намерят места, където сигналът му все още не може да се достигне. Netflix, HBO или Youtube изместват класическите програми, а компактдисковете са отдавна забравен носител. Аудио-визуалното съдържание не се запазва, а се „стриймва“.

Темпото на развитие на технологиите е много високо и производителите нямат проблем с измислянето на нови решения и продукти, но вместо да ги покажат на пазара, те бързат да ги продадат преди да дойде нова вълна от нововъведения. Тук говорим за изкуствен интелект, за самостоятелно управление на автомобили, за умни квартали, за автоматизация в индустрията.

Парадоксално е, че колкото по-малко физическа дейност извършваме, толкова повече помощници имаме. Дори за такива често срещани неща като включване на осветлението, превключване на телевизионни програми или заключване на входната врата. Наистина ли се нуждаем от това? Вероятно не, но ни е приятно! На това залагат най-големите технологични компании. Ето защо гласовите асистенти на Google Home или Amazon Alexa също са част от пакетите на iNELS, която е една от водещите европейски марки в областта на релета и електрически инсталации.

„Ако определено забавление се комбинира със силните връзки с обществеността и най-големите световни производители могат да го направят, има голям шанс с течение на времето хората да започнат да го използват. Днес това все още се приема като прищявка, но в Чешката република вече има почти сто хиляди домакинства, в които използват тези гласови асистенти“, казва Иржи Конечи, собственик и основател на ELKO EP в Холешов, който от много години разработва и усъвършенства собствените си интелигентни технологии.

Дълги години компанията се е фокусира върху домакинствата, а днес все повече върху офис сгради, хотели, промишлени комплекси или автоматизация на земеделието. „Имаме собствена разработка и повече от 250 служители, които могат да стартират нови патенти. Но машините на Amazon, Google, Samsung, Siemens и други компании, които определят тенденциите днес, не си струва да се конкурират. Напротив, затова все по-често се фокусираме върху взаимосвързващите релета. Там конкуренцията е по-ниска, защото изисква повече професионален опит и печалбите не са толкова масови. Ние сме световен лидер в областта на разработването и производството на електронни релета, използвани в битови и промишлени електроинсталации“, добавя Иржи Конечи.

Но нека се върнем към гласовите асистенти, които са свързани към електроинсталациите iNELS RF и ви позволяват да контролирате всичко с помощта на мобилен телефон или високоговорители, разположени във вашия дом - в случая на Google Home. С Alexa от Amazon има още по-използваеми устройства - мобилни телефони, телевизори, високоговорители и др. По ваша команда асистентът изключва светлината, заключва входната врата, регулира температурата, включва уредите.

Изминаха дните, когато асистентите не ни разбираха. Google вече отчита 95% вероятност Google Home да разпознае думата, която сте казали. Освен ако прогнозите не се забавят поради коронавируаса, пазаруването чрез гласово търсене се очаква да струва 40 милиарда долара до 2022 г. 60% от потребителите на смартфони са опитвали гласово търсене поне веднъж през последната година. И 55% от тийнейджърите използват гласово търсене ежедневно. 81% от всички операции ще бъдат извършени правилно от Google Home.

Свържете се с нас

Личната информация, изпратена чрез този формуляр, ще се използва само за обработка на заявката ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

phone icon
+359 877 801 877

© 2021 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом