Илюзия ли е сам да инсталираш Умен Дом?

Практиката „Направи си сам за да си спокоен “ е традиция в България. Всеки се е борил със сглобяването на шкаф, сам си е сменял крушки или най-малко е майсторил нещо сам. Тогава защо да не си направим сами Умен Дом?

Няма съмнение, че на пазара се предлагат много продукти за автоматизация и Умен Дом, така че всеки може да стартира сам изграждането му. Но дали този подход е най-добрия начин да създадете Вашият Умен Дом, и може ли наистина да се нарече истински такъв? Нека погледнем.

Първоначалният план

Да започнем с най-важното: План. В зависимост от големината на дома ви и сложността на изисквания функционалности вие трябва да вземете някои важни решения и да си направите списък. Списък за това което искате да автоматизирате, и списък на смарт устройствата, които ще могат да покрият изискванията ви, а също така и колко от тези устройства са ви нужни.

Нелека задача, особено когато знанията ви по темата се изчерпват с търсения в Google. Когато работите с професионалисти, може да разчитате на тяхната експертиза и опит за да изготвите персонализиран проект и план, който да покрие всичките ви нужди и желания.

iNELS например ви предлага безплатна консултация за да създадете съвместно Вашия индивидуален проект за Умен дом. С отговарянето на няколко прости въпроса, ще получите детайлно решение, което може да използвате за да обясните лесно на всеки сертифициран инсталатор на Умен Дом как си представяте мечтаният дом.

Запазете си контрола

Във вече изградения самостоятелно Умен Дом, всяко едно инсталирано устройство обслужва собствената си задача. Но в повечето случаи тези устройства не са реално свързани помежду си. Разбира се всeки вид устройство ще има собствено мобилно приложение, така, че ще можете да да ги управлявате от смартфона си. Но можете ли да наречете така инсталираните си устройства Умен Дом при положение, че не можете да създавате сцени и да автоматизирате устройства от различен вид и марка просто защото те не могат да комуникират помежду си?

Нека да помислим и за проблемите, с които ще се сблъскате когато някои от тези смарт устройства остареят морално и поддръжката им бъде прекратена. Тогава ще трябва тепърва да търсите устройства които да са съвместими със вече изграденият ви Умен Дом. Когато работите с професионална система за домашна и сградна автоматизация, като iNELS, получавате гарантирано съвместими решения с осигурена поддръжка и обратна съвместимост при въвеждането на нови устройства.

Такова професионално решение е много повече от сбор от устройства. С професионална инсталация, вие ще може да управлявате целият си Умен Дом с една платформа и едно мобилно приложение с удобен интерфейс съобразен със системата от Вашият телефон, таблет или тъчпанел.

Кабелна или безжична автоматизация?

Няма спор за факта, че елементарната настройка на самостоятелната инсталация за Умен Дом е един от най-атрактивните му отличителни белези. Свържете устройствата си с Wi FI мрежата и готово! Едновременно с това обаче, безжичната мрежа е и най-често срещания проблем с със устройствата за самостоятелните инсталатори. Вашите смарт устройства използват тази мрежа за да си комуникират помежду си и с рутера, затова силния сигнал и качественият рутер са ключови условия.

Но какво се случва когато нямате добра връзка във всяка стая или рутъра и мрежата ви се претоварят от прекалено много устройства? Вашите смарт устройства няма да могат да комуникират, а вашият Умен Дом ще бъде просто дом пълен със скъпи устройства, които не работят. 

Когато работите с професионалисти, те ще ви препоръчат най-добрия начин за проектиране на решението със специализирана комуникация или дори могат да ви посъветват да заложите на кабелна система като iNELS BUS. По този начин си спестявате главоболията да гадаете дали WiFi рутера ще издържи и дали има достатъчно сигнал за вашите устройства.

Когато имаме проблем

Представете си, че сте успели създадете ваш собствен Умен Дом изцяло самостоятелно. Избрали сте устройства, които най-добре съответстват на нуждите и желанията ви, успели сте да ги инсталирате и настроите без проблеми и дори сте ги свързали към мобилно приложение като Google Home.
Но устройствата ви изискват ъпдейти, софтуерите се обновяват ежедневно, и също както смартфона и компютрите ви изискват обновявания. Смарт устройствата също изискват такива обновявания и могат да „повредят“ целият ви дом, ако не бъдат обновени. Умния дом изисква много поддръжка, и когато възникне проблем, трябва да го решите самостоятелно.
Ако работите със сертифицирани професионалисти, ще може да разчитате на тях на тяхната експертиза и опит за обновявания на софтуер, поддръжка, проблеми и ремонти, от които може да се нуждаете за да работи Вашият Умен Дом.

В заключение то в зависимост от нуждите ви, бюджета с който разполагате и уменията ви, може да заложите изцяло за самостоятелно изграден Умен Дом или се потърсите професионалисти за планиране, инсталация и поддръжка. И двете опции имат предимства и недостатъци, а това което има значение е умният ви дом да изпълнява мечтите ви за автоматизация и да ви служи безпроблемно.


За БЕЗПЛАТЕН оглед и оферта, попълнете формата

Личната информация изпратена, чрез този формуляр ще се използва само за обработка на заявката Ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

Или се свържете с наш дистрибутор.

phone icon
+359 877 801 877

© 2022 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом