Историята на Унгарската държавна опера: дори сграда от Неоренесанса може да бъде умна

Когато известният унгарски архитект Миклос Ибл проектира Неоренесансовата сграда на Унгарската държавна опера през втората половина на 19 век, той вероятно подозира, че тя ще се превърне в гордост на района Пеща и един от най-посещаваните културни обекти на тогавашната Унгарска империя. Това, което той не е предполагал е, че след по-малко от петдесет години по-късно тя ще е пълна с интелигентни технологии, които ще контролират осветлението, уредите или ще помогнат за спасяването на известния щанд. Точно както технологията от втората част на Австро-Унгарската монархия - компанията Holesov iNELS - ще се погрижи за технологичните иновации по време на голямата реконструкция на сградата.

Все пак, нека да разгледаме историята на първата оперна сцена в Унгария, чието строителство е финансирано между 1875 и 1884 г. от град Будапеща заедно с тогавашния император Франц Йосиф 9. Тя бе представена на публиката през август 1884 г. и посетителите се възхищаваха на вкусовата комбинация от нео-ренесанс и барок. Пред сградата е поставена статуя на Франц Лист - вероятно най-известният унгарски композитор на всички времена. Вътре триетажната сграда е украсена с четири скулптури, всяка от които напомня на един от оперните гласове. Сопрано, алто, тенор и бас.

След почти сто и петдесет години от съществуването си, унгарската опера претърпя голяма реконструкция. Тя продължи 18 месеца и беше запленена от известния новинарски канал CNN.

Технологичен концерт

Защо? Защото проектът на стойност 30 милиона долара не се отнасяше само до рутинни строителни работи, но и до голяма модернизация на цялото пространство и ангажиране с нови технологии. Сградата е оборудвана с широка гама от ИТ функции - от чисто ново отопление и вентилация, интелигентни седалки и сложно управление на осветлението. За това се погрижи унгарският клон на чешката компания ELKO EP, която е един от водещите световни производители на оборудване за домашна, офисна и промишлена автоматизация.

Неоренесансовата сграда на Magyar Állami Operaház (както звучи оригиналното унгарско име) се сдоби с iNELS RF Control управление на осветлението, което не само включва и изключва светлините, но и затъмнява или контролира RGB. Всичко може да се контролира чрез RF Touch единици. В операта имат и център за наблюдение iNELS, който помага за контролиране на цялата система за ОВК - отопление, вентилация и климатизация.

Да имаме възможността да участваме в такъв важен проект, какъвто е реконструкцията на сградата на националната опера, не излезе на бял свят, но е чест за нашия унгарски клон, който събра много референтни проекти в предишни години. Независимо дали става въпрос за атрактивния бутик на Будапеща Балтазар, Pest-Buda Bistro & Hotel, италианският ресторант на Джейми, луксозните бижута Мони или Аквариума Бодорка на брега на езерото Балатон и, разбира се, много семейни къщи. Благодарение на това успяхме да предоставим достатъчно референтни проекти и да станем част от наскоро написаната история на легендарната опера “, казва Оливър Кисс, директор на унгарското филиал на ELKO EP и интелигентните технологии iNELS, който също добавя една история от реализация. „Оперният режисьор, г-н Ókovács Szilvestzter, отдавна подозира автоматизацията. Но когато видя магията на контрола на осветлението, започнахме да инсталираме iNELS в неговия централен офис. "


За БЕЗПЛАТЕН оглед и оферта, попълнете формата

Личната информация изпратена, чрез този формуляр ще се използва само за обработка на заявката Ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

Или се свържете с наш дистрибутор.

phone icon
+359 877 801 877

© 2022 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом