Очакваните тенденции в сградната автоматизация през 2022 година.

Без съмнение автоматизацията и умните технологии бавно превземат все повече ежедневието ни.

Дори в домовете ни – правейки ги все по-умни, комфортни и дори по-ефективни. С повишаването на търсенето на умни домове, производителите в сектора постоянно подобряват технологиите си откъм дизайн и функционалности за да следват динамиката развитието на високите технологии.
Така, че нека погледнем какво ни е приготвил пазара на сградната автоматизация и какво да очакваме през 2022 година.

Енергийна ефективност

Навлизайки в 2022, работата от вкъщи е новия стандарт. Но това също означава че уредите, отоплението, осветлението и т.н. работят през деня увеличавайки сметките за ток, газ и вода. А увеличението на цените на енергията е съвсем реално и се отразява пагубно не само на домашните сметки, а и на индустрията и държавните институции.
Затова не е чудно, че предстоят иновации в умните технологии, които водят  от  по-ефективно енергийно управление и ще оптимизират разходите. Нека да вземем за пример умното управление на осветлението. Професионалните системи за автоматизация като iNELS могат да регулират интензитета на осветеност  в зависимост от състоянието на помещението, като например изключвайки автоматично осветлението когато вечер се включи телевизора.
Друг добър пример са сензорите за присъствие – те следят дали в помещението има присъствие и  само когато има такова включват осветлението и отоплението. Когато в помещението няма хора осветлението, отоплението и всичко останало се изключва автоматично.
Дори само с тази функция вече сте спестили разходи за дома си. Но в един офис или производство тази ефективност  може да се измери с хиляди левове спестяване. През 2022 година тенденцията е тези сензори да могат да разпознават модели на движение и правят разлика между членове на семейството и крадци. По този начин сензорите са не само  полезни за „джоба“ Ви, но също така за сигурността.

Сигурност и контрол на достъпа

Освен сензорите помагащи за сигурността може да очаквате още по-комплексни решения постижими само с професионални умни технологии. Като една от фундаменталните функционалности за сградната автоматизация, сигурността е задължителна за всеки собственик на Умен дом или Умна сграда. През 2022 година се очаква все по-голямо засилване на кибер атаките и производителите продължават да развиват системите си, проектирайки ги все по-комплексни и защитени. Именно затова например професионалните системи, като iNELS използват криптиран  частен протокол за комуникации.
Представете си също дистанционното поставяне под охрана на дома Ви от всяка точка на света, като едновременно с това управлявате отоплението и осветлението в различните помещение, всичко от едно единствено приложение. Но това не е всичко. 2022 година симулацията на присъствие с осветление е новия хит в сигурността. Включването и изключването на различни осветления в сградата при проникване или по графици прави така, че все едно има обитатели и отказва нежеланите посетители. По последните проучвания  смарт симулацията на присъствие е третият по важност фактор отказващ крадци.

Здраве

Сега повече от всякога, здравето формира все по-голямо внимание в живота ни. И затова няма съмнение, че подобряването му ще играе все по-голяма роля в умните технологии и автоматизацията.
Дори в момента умният Ви дом или сграда могат да окажат влияние – автоматична вентилация, антибактериално осветление пречистващо въздуха в отсъствие на хора. Сензор за запрашеност и прекалена осветеност, биодинамично осветление, автоматична регулация на оптималната температура.
Поглеждайки към 2022, вашия Умен Дом ще може дори да следи честотата на движение. С интеграцията на iNELS BUS система, например може да спасите живота си след прилошаване, падане или инфаркт с комбинацията от сензори за присъствие и GSM комуникатора който да позвъни автоматично.
Без съмнение 2022 година има какво да ни предложи – от нови устройства и фунkционалности, до изцяло нов начин на живот и сигурност, както за „джоба“ Ви така и за здравето Ви.

Нямаме търпение!

За БЕЗПЛАТЕН оглед и оферта, попълнете формата

Личната информация изпратена, чрез този формуляр ще се използва само за обработка на заявката Ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

Или се свържете с наш дистрибутор.

phone icon
+359 877 801 877

© 2023 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом