Кога да започнете да бъдете наистина “smart“?

Всяка криза носи нови перспективи. Същото се отнася и за пандемията на коронавируса, която на практика спря социалния живот на нашата планета в рамките на няколко месеца. Улиците на обикновено претъпканите градове са изпразнени, голяма част от офисите са изоставени, а пътищата са на половина празни. Трябваше да започнем трескаво да предлагаме всички процеси на трансформация, които обсъждахме дълго време. Бяхме напълно наясно със силата на технологията, която ни заобикаля.

Представете си, ако подобна криза беше дошла преди 20 години. Всичко щеше да е напълно различно.  Тогава нямаше да има бърз интернет. Нямаше да има YouTube, където ние предлагаме образователни видеа и други.  Нямаше да има Facebook, където ние организираме помощни кампании за тези които обичаме. Тогава никой не знаеше какво е да се работи от вкъщи. Докато днес ние можем да се преместим в киберпространството и да продължаваме да работим online – да правим видеоконференции, да отговаряме на имейли, да чатим  и да споделяме документи. Само две десетилетия по-рано всички щяхме да зависим само от едно работно място.

Това е само малък отговор на въпроса дали си струва да инвестираме в модерната технология. Дали Интернетът на Нещата“ е раздут балон и дали смарт технологиите в домовете, офисите и градовете са нужен лукс. Не са! Именно те обаче ни осветяват днес пътя в иначе мрачните времена на неочакваната пандемия.

Говоренето за технологията и нейното управление

Гъвкавостта, която технологията ни дава в живота надминава традиционите похвати в живота.  Докато търсим време, законодателства и шумоленето на купчини хартия, технологията отдавна е започнала да изработва предпазни 3Д маски, да произвежда усъвършенствани респиратори, да начертава дигитални карти за развитието на инфекцията, да се занимава с глобалната логистика на липсващите продукти и да ни приближава до откриването на нова ваксина.

Това е „smart”. Smart” в същинския смисъл на думата. Smart градове, smart технологии, всичките работят точно на този принцип. В реално време те могат да направят оценка на данни и естествено да променят потока на живота според текущите нужди. От малките неща като пренасочване на трафика и намалянето на колоните по пътищата, до намалянето на ненужните загуби на енергия. Всичко това и най-важното – да осъществява контакт със света по всяко време. Да предоставя гъвкавост на пазара на труда или да дава възможност за незабавна промяна на поизводството при нова бизнес възможност.

Технологията е готова, а вие?

Когато пуснахме „Different Now” блога преди по-малко от 2 години относно новата технология, ние му дадохме подзаглавие: „Технологията е готова, а вие?“. Ние не сме искали да бъдем пророци на сегашната криза. По-точно да отбележим възможностите, които технологията ни предоставя днес по всички дисциплини, докато ние самите искаме да останем в аналоговия свят. Света на хората и света на технологиите вече не са в конфликт. С всяка изминала година, двата свята стават все по-близко един до друг. Машините се опитват да мислят като хора. Те са престанали да ни натоварват с вътрешните си процеси и се адаптират да ни предоставят услуги равни на нашите очаквания. Не прекарване на време с технологията, а използването ѝ в реалния живот автоматично е истинската същност на smart бизнеса, smart технологиите и smart градовете. Именно кризата в момента ускорява целия процес и разкрива твърдостта на някои от нашите взети решения и механизми. Ако някой печели от сегашната криза, то това е гъвкавостта.  Хората и технологиите, които могат да реагират бързо, действат като един екип и могат да превърнат света в едно още по-добро място.

Свържете се с нас

Личната информация, изпратена чрез този формуляр, ще се използва само за обработка на заявката ви. Може да се запознаете с GDPR и Общите условия от тук.

phone icon
+359 877 801 877

© 2021 ЕЛКО ЕП България ООД | Всички права са запазени | Интелигентни електро-инсталации | Умен дом